Учени успяха да завържат светлината

"Възлите" се получават с помощта на специална холограма
18 яну 2010 11:43,
31
Учени успяха да завържат светлината
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени успяха да създадат „възли“ светлина в лазарен лъч с помощта на специално създадена холограма, което открива възможности за създаване на нови електронни оптически устройства, става ясно от статия, публикувана в Nature Physics.

„Потокът светлина през пространството прилича на река. Въпреки че често светлината се разпространява по права линия от източника, тя също така може и да се завива във вихри и в светлинно подобие на водовъртеж. Около тези „оптични водовъртежи“ интензивността на светлината е равна на нула и светът около нас е пълен с такива тъмни вихри, макар че ние не ги забелязваме“, коментира своята работа водещият изследовател Марк Денис от Бристолския университет във Великобритания.

За да се създадат тези оптически вихри изкуствено и да се завържат светлинните потоци на възел, напомнящи по форма хлебни изделия като гевреци, учените използвали все още абстрактната математическа теория, описваща поведението на обикновените въжени възли. Използвайки тази теория и компютърно моделиране, учените съумели да създадат няколко холограми, с помощта на които получили управляем модел на оптически възел.

„Холограмата играе роля на филтър за преминаващата през нея светлина, подобно на цветните витражи в средновековните църкви. След преминаването през такъв витраж светлинният лъч придобива различни оттенъци и създава изображения на пода. За разлика от витражите холограмата не изменя цвета, а фазата на електромагнитната вълна, която е всяка частица светлина, наричана фотон“, добавя Денис.

За разлика от слънчевата светлина, в лазерния лъч всички електромагнитни вълни имат една и съща честота. Техните колебания съвпадат по фаза, а плоскостите на трептене са строго паралелни. Когато лъч такава светлина, наричана кохерентен монохроматичен поляризатор, премине през създадената от учените холограма, различните й участъци започват по различен начин да изменят фазата на колебание на електромагнитните вълни по такъв начин, че те започват да описват траектории, обикалящи около тъмен светлинен възел.

Учените наблюдавали с цифрова камера тези възли, изглеждащи като области от тъмно пространство в лазерния лъч. Въпреки че вече е демонстрирал свързани помежду си светлинни вихри, екипът на Денис за първи път използва математическа теория, за да създаде по изкуствен начин изолирани един от друг светлинни вихри.

„Това показва как точно можем да контролираме потока и разпространението на лазерния лъч с помощта на холограми, което навярно ще намери приложение в лазерната техника“, добавя ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Това е полезно откритие. Но то съществува, далеч преди това. Всеки, който е прекалявал с шишето и се е блъскал, в ръба на секция, в челото, знае как се завързва светлината и без да е учил много. Въпрос на опит. Дори и звезди излизат, на небосклона, посред бял ден.
24
0
 
1
 
! Отговори
alkoholik преди 14 години
Хахааа напрао *** сцепи!!! :D
23
0
 
1
 
! Отговори
boza преди 14 години
vsichko tova e super, samo ne iskam tezi novi otktritija i visoki tehnologii da budat izpolzvani za "kontrol" na Neta ,ili meko kazano "da mi implantirat chipa za totalno sledene".
22
0
 
1
 
! Отговори
Yoda преди 14 години
Не се изменя честотата а фазата. Това е моментното състояние на вълната в цикличното й колебание, тоест, различните фотони се разсинхронизират. Ако се променяше честотата, това променя и дължината, респ. цвета, както някой вече е посочил.
21
0
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 14 години
Кат направят лазерн меч тогаз да *** занимават с тея глупости
20
0
 
1
 
! Отговори
Див Петел преди 14 години
До Фея: Не мога да ви разбера всички вас от академичните среди, като чуете някаква добра новина, научна или не толкова, веднага искате да я засекретите и информацията да остане само за вас. Е няма да я бъде тая. За всички, които знаят за разликата в честотата на електромагнитните вълни между светлинния и лазЕрния лъч давам отново просветление-евтин и пресен праз на женския пазар.Нека Фея се пука от яд.Долу патентите.
19
0
 
1
 
! Отговори
до 17добавен от: Ано преди 14 години
а какво се случва с дължината на вълната при промяна на честотата? ако помня добре има зависимост м/у двете и тя е обратнопропорционална
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А иначе, като гледам, май трябва да прегледаш учебника по физика - там ясно е обяснено, че фотонът има харектиристиките хем на частица, хем на вълна - електромагнитна!Всичко от видимата светлина, ултравиолетовата инфрачервената, през радиовълните, микровълновото лъчение(това в микровълновите печки), рентгеновите лъчи и гама радиацията представляват електромагнитни вълни - фотони!!Разликата е в дължината на вълната, съответно по-голямата енергия която носят!!!Затова и гама лъчите са най-опасни!!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Става дума за това че когато фотонът минава през въпросната холограма, не се променя дължината на елктромагнитната вълна а нейната честота!!!В следващото изречение, е обяснено - "За разлика от слънчевата светлина, в лазерния лъч всички електромагнитни вълни имат една и съща ЧЕСТОТА. Техните колебания съвпадат по фаза, а плоскостите на трептене са строго паралелни."
16
0
 
1
 
! Отговори
Невеж преди 14 години
"...холограмата не изменя цвета, а фазата на електромагнитната вълна, която е всяка частица светлина, наричана фотон, добавя Денис. Денис, би ли го повторил малко по-смислено?
15
0
 
1
 
! Отговори
Cermit преди 14 години
пепел ви на езика, аз само заради коментарите влизам :D
14
0
 
1
 
! Отговори
не анонимен преди 14 години
Свободно, почеши коня! Много сте сериозни. Я малко по ведро!!! Смехът ще спаси света!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
Дивотии
12
0
 
1
 
! Отговори
bocko преди 14 години
Нали това е идеята на анонимния форум бе ***. Всеки има право да се изкаже както пожелае, било то смислено или не. Това е онлайн вариант на агитка на футболен мач кадето всеки крещи каквото му падне. Там също няма цензура. Не че смятам за много полезно да се пишат коментари за "духане" и "***" ама така се вижда едно натурално мнение на аудиторията а не индивидуално такова... :)
11
0
 
1
 
! Отговори
fea преди 14 години
За съжаление явно и *** подкрепят писането на безмислени коментари, след като скриват моя апел към повече чистота в сайта и конкретни мнения, а толерират 'великолепния' коментар на номер 9...На него няма какво да му отговарям, той явно отдавна е в блатото...Хайде, започвайте сега с минусите, и после ми скрийте коментара...Все ми е тая, на мен ми е светло в душата...а вие - забавлявайте се...Желая ви успех на всички..
10
0
 
1
 
! Отговори
Enki преди 14 години
Аз съм с fea. Напълно я подкрепям!
9
0
 
1
 
! Отговори
блатна фея преди 14 години
fea да го духа......шшшшшш
8
0
 
1
 
! Отговори
зелено човече преди 14 години
не съм съгласен с тебе
7
0
 
1
 
! Отговори
whocares преди 14 години
противно на убежденията на модерната web журналистика в България не се пише лазАрен защото лъча се произвежда от лазЕр, а не от лазарки примерно, още по-малко от някой Лазар...
6
0
 
1
 
! Отговори
fea преди 14 години
Рубриката 'Технологии' на Днес.БГ е най-интересната от всички останали...Дано скоро *** да имат шанс да засичат IP адресите на всички досадни елементи, които се чудят къде да изписват глупостите си и да ги блокират изобщо откъм коментари поне в този раздел на сайта...Темата е изключително интересна и щеше да е много по-приятно под нея да се четат смислени изказвания... За кой ли път го казвам...